fbpx

Hoe werkt mediation?

Als beide partijen op eigen initiatief willen starten met mediation, dan neemt meestal een van de partijen contact op met een mediator. De mediator toetst of mediation iets voor u is. Er wordt een inschatting gemaakt van het aantal gesprekken en welke kosten bij mediation komen kijken. Er wordt dan kort iets gezegd over de kwestie en er wordt een afspraak gemaakt. Er wordt nog niets inhoudelijk over de zaak besproken. Dat gebeurt pas als beide partijen aan tafel zitten.

De mediaton begint met het ondertekenen van een mediationovereenkomst. In deze overeenkomst spreken de deelnemers met elkaar af dat zij zich zullen inspannen om het mediationproces te laten slagen. Daarin is tevens afgesproken dat alles wat tijdens de mediation naar voren komt vertrouwelijk blijft. Ook de mediator is aan die vertrouwelijkheid gebonden.

De mediator begeleidt de gesprekken en zorgt ervoor dat elke deelnemer zijn standpunt, beleving en ervaring van het conflict naar voren kan brengen.

Als de deelnemers dit wensen of als de mediator duidelijk maakt dat hij dit voor de voortgang van het mediationproces belangrijk vindt, kan met elk van de deelnemers een afzonderlijk gesprek plaatsvinden. Als deze afzonderlijke gesprekken plaatsvinden wordt dat vooraf aan alle partijen bekend gemaakt.

Gratis kennismaking

Bij mediation is het belangrijk dat jullie vertrouwen hebben in de persoon die jullie begeleidt. Een kennismakingsgesprek is daarom altijd kosteloos en vrijblijvend. De kennismaking is bedoeld om over en weer te kijken of die ‘klik’ er is. Misschien ben ik niet de juiste persoon om jullie verder te helpen, dan verwijs ik je graag naar een ander die dat wél kan.

Tijdens dit gesprek van ongeveer 30 minuten is er de mogelijkheid te vertellen over de situatie en wensen, het stellen van vragen en ik leg kort uit wat jullie van mij kunnen verwachten.

Gesprekken vinden in principe plaats bij mij op kantoor in Bergschenhoek. Liever ergens anders afspreken? Laat het vooral weten, in overleg is veel mogelijk.

Wil je een afspraak plannen voor een kennismakingsgesprek? Of meer informatie over het mediationtraject?
Vul het onderstaande contactformulier in.